onsdag 2 maj 2007

Borgholms slottFoto: Emma

I helgen besökte vi Borgholms slottsruin. Det är en mycket stor ruin efter ett renässansslott från 1569 som ligger utanför Borgholm på Öland. Jag har inte varit inne i ruinen på flera år så det var riktigt roligt att göra ett besök. Det blev en hel del bilder tagna den dagen på alla vackra murar, bågar och valv.

Kung Karl X Gustav lät arkitekten Nicodemus Tessin d ä , som nyss kommit hem från en studieresa i Italien, där han studerat den senaste moderna arkitekturstilen, barockklassicismen, bygga vidare på det gamla slottet. Grundplanen behölls, men byggnaden skulle omskapas till ett överdådigt barockpalats.fullbordades det aldrig. När Karl X Gustav dog lämnade han efter sig ett land i krig och med dåliga finanser. Byggnadsarbetena avstannade för gott år 1709 och det gamla barockpalatset lämnades mer eller mindre åt sitt förfall.

Modell av slottet innan det brann ner.

År 1803 fick slottet och Borgholms kungsgård en ny arrendator, Axel Adlersparre. Han fick inrättade en klädesfabrik och färgeri i slottet. Verksamheten blev inte långvarig; på morgonen den 14 oktober 1806 for en gnista ut genom en bristfällig murstock och antände längans tak. Elden spred sig snabbt i den hårda vinden och kvar fanns snart bara en ruin.

Ruinen är i dag en stor turistattraktion och har många besökare, på somrarna ordnas konsterter på slottsgården och inne i museumet finns specialutställningar. Det finns även möjlighet att hyra slottet för bröllop och fester.

Ha en bra dag i solen!
Kram/ Emma, som blev riktigt tagen av arkitekturen och ruinen.

5 kommentarer:

Blomman för dagen sa...

Vad trevligt med att besöka Borgholms slottsruin.Kul att få lite svensk historia.Öland är ju så vackert.//Karin

Pernilla sa...

Det är så fiint och mysigt där!
vi har ett par kompisar som bor i Borgholm, så man är där lite titt som tätt.... :D
kramen

inneochute sa...

Hej tjejen.
Kul att få kika in hos dig. Alltid kul att se att det inte är bara jag i hela världen som älskar inredning och dekorara.
Ha en trevlig helg!
/Marie

Lusthuset sa...

Fina bilder. Vackert med valv och murar. Spännande att tänka sig hur det såg ut när det var i bruk. Ha en skön helg.

Nilla sa...

Vilka vackra bilder!
Ha en skön helg.