tisdag 19 december 2006

O Tannenbaum...


o Tannenbaum
wie treu sind deine Blätter!

Det har blivit hög tid att ge sig ut i jakten på en julgran. Inte många har väl en egen skog att själv gå och hugga sig en gran i, utan som de allra flesta blir det på någon mack eller liknande man hittar sin gran. Jag skrev om julförberedelser sist och fick en kommentar från Lusthuset som berättade om sitt julgransköp och valet av gran. Det finns ju granar av alla de slag, tjocka, smala, långa, korta, formklippta, ädelgranar, Disneygranar med fler.

I år har vi köpt en gran som ska kläs ikväll. När jag var liten och bodde hemma högg min pappa och farfar varsin gran i vår skog. Då kunde granarna se ut lite hur som helst. Ibland var det mer grenar på ena sida och så fick man snurra lite på den så den glesa sidan kom in mot väggen. Men jag gillar att det inte är så perfekt. Personligen skulle jag inte kunna köpa en formklippt gran. Jag tycker det är så mycket vackrare när granen ser naturlig ut. Det perfekta är ospännande och det personliga och unika är vackert! Håller ni med eller hur vill ni har er gran?

Sedan kommer ju kapitlet med allt pynt som ska upp. Hemma har mamma sparar allt vi gjort i skolan, jag och mina två systrar så det blir en hel del pynt i skiftande slag. Ska man hänga upp det man tycker är fint eller ska man designa sin gran? Ska det vara samma från år till år eller olika utseenden varje år? Vi ska köra samma stil som förra året. Det blir guld och rött med blanka och matta kulor och lamettaglitter.

Såklart drömmer jag om en gammeldags gran med små vinterröda äpplen, hembakade pepparkakor och levnade ljusgransljus.

Berätta gärna om era granar!

På Hotel Birgerl Jarl i Stockholm finns granar att inspireras av. För tredje året låter hotellet kända svenska modedesigners pynta var sin julgran. Per Holknekts (Odd Molly) gran är en enda stor hyllning till mamma. Här hänger ett hav av färska röda och vita rosor tillsammans pepparkakshjärtan, och alla paket är till mor, som brukar somna i fåtöljen medan alla andra njuter av julstämningen.
Bild på granen finns längst upp samt här nedanför. Bilder från DN.

Ha en bra julvecka!
/Emma

2 kommentarer:

Snuffie sa...

Önskar dig en riktigt supermysig jul! Kram Sandra

Karna sa...

Ønsker deg en Riktig God Jul!