tisdag 15 maj 2007

Inspirationsbok som föder många tankar


När jag såg den tuggummirosa boken precis innanför dörrarna på IKEA var jag fast. En titta-in bok om nio hem. Älskade hem heter boken och kostar 99 kr om man är Familymedlem. Jag hittade min på fyndhörnan för 59 kr eftersom den hade lite klisterklet längst upp i ena hörnet. Perfekt pris!


Jag fastnade för sidor med hem som hittat en personlig stil och människor som gjort något av sitt hem, som plockat in oväntade saker och saker med en historia i rummen. Precis sådant jag gillar. De slitna och gamla som har charm (blandat med nytt) . Lite chabby chic, perfekt för en barnfamilj!

Boken gjorde mig inspirerad att göra om hemma och den gav nya inredningsidéer. Vissa inredningsböcker och tidningar har sådan kraft. Älskade hem födde tankar och drömmar...
Tanke nr 1:
Helst skulle jag ju vilja ha ett sådant där gammalt rött trähus med vita knutar, knarrade golvtiljor, bjälkar i taket, dörrar med speglar och nötta trösklar. Här sitter jag i ett 70-tals hus, men med ett försök att skapa en inredning i lite lantlig, gammal stil. Det är ju insidan som räknas har man ju fått lära sig : )Tanke nr 2:
En gammal lada som står tom kan användas till festlokal. Jag börjar genast fundera på om jag känner någon med en lada och hur min sommarfest skulle kunna se ut i den. Fastnar för den här bilden. Det får mig att tänka rustikt och rubust, gammaldags, marshaller, levande ljus, udda tallrika och linneservetter!
Många av barnrummen i boken har en härlig atmosfär. De är lätta och ljusa och inbjuder till kreativa lekar. Inte som många andra barnrum, fullproppade med plastiga leksaker i all sjöns färger och tomma på kreativa utrymmen. Tänk er ett vackert barnrum. Ljust med stora fönster och lätta gardiner. Även här väl valda saker och äkta saker i trä som håller! Gärna lite slitet och nött. Saker som leks med slits och det ska synas. Men de ska bli slitna och nötta, inte gå sönder - det är skillnad.


Egentligen har man alldeles för mycket saker. Ibland (inte ofta) rensar jag och slänger och skänker. Läste i boken om en familj som skrev att är man en sak och gärna vill vara framme måste man ha en väldigt bra motivering till varför. Det är sant! Ibland ser man inte skogen för alla trä'n och så är det verkligen i barnrum.


Kram sån länge/ Emma, som ska fortsätta bläddra i sin nya rosa bok!

Foton: ur boken Älskade hem, IKEA FAMILY

12 kommentarer:

vildängel sa...

jag bara måste på Ikea för att få tag i den där boken!Villha!!!!

Jordgubbar med mjölk sa...

Den tittade jag på i lördags, ångrar att jag inte köpte den!

Tonje sa...

slike bøker er så fantastiske!! Det er så koslig med ny inspirasjon og slike bøker gir masse!

Flotte bilder...blir spennende å se hva du kommer til å gjøre=)

Signes vind sa...

Så fin bok - måste kolla nästa gång jag är på IKEA. Jätteinspirerad blev jag av de bilder du lagt ut!!

Lotten sa...

Jag har stått och bläddrat i den på IKEA flera gånger....ångrat att jag inte köpte den när den var splitterny till intro-pris på 99 kr. Såg i senaste utskicket att de hade erbjudandet igen - nu skall jag slå till! ;-)

Det Ljuva i livet sa...

Hej! Vilken härlig blogg du har, massor av bra läsning och vackra saker. Hit vill jag komma igen så du hamnar i min favoritbloggar. *hoppas att det går bra* Ha en bra dag/ Frida

bagateller.se sa...

Ojdå, det låter som om man måste köpa den boken :)Tack för tipset!/Terese

Underbara små ting sa...

Vilken vacker bok - jag måste köpa den själv när jag kommer mig till Ikea någongång. Verkade ha många fina bilder som man kan fördriva tiden med att titta på och få mängder av inspiration från.

Kram Kram

Lusthuset sa...

Var på IKEA idag och såg boken men tänkte att det är nog en inredningsbok bland många, så jag tittade inte ens i den. Dumt av mig. Får nog ta mig dit och ta en kik, det förstår jag. Lustigt det du skriver om att ha en lada som festlokal. Jag har en väninna som har en stor tom loge och när hon visade den så var det min första tanke, att tänk om man kunde ha en fest där med långbord, vit lång duk, massor av levade ljus. Vilken fantastisk miljö. Ha en skön helg med din bok.

maloppa sa...

Åh va sugen jag blev på den boken, ska se om jag kan svänga förbi ikea efter jobbet nästa vecka. Gillar att blanda av det man har, gamla fynd och nyinköpta ting för att få ett personligt hem...
Kanske man ska bygga en lada *ler*

Lella sa...

Kul med en recension, tacker för den! Har varit nyfiken på den boken men inte tagit mig till IKEA på ett tag. Får bli en sväng så fort som det bara går. Ha en bra dag :o)

Emma sa...

IKEA får se upp - det verkar bli åtgång på den här boken! Kul att så många verkar gilla den. Det är verkligen en bok man tittar i många gånger och ser nya saker varje gång! Ha en riktigt bra helg i solen!
Kram Emma